Acasă > Solutii > Conţinut

Introducerea deviației dimensionale

Mar 23, 2019

A. Deviația dimensională

Deviația dimensională este diferența algebrică de o mărime minus dimensiunea nominală, care poate fi împărțită în abatere reală și abatere de limită.

 1. Deviația efectivă.

  Abaterea de la mărimea reală minus dimensiunea nominală se numește deviația reală. Deviația reală este notată cu "Ea" și "ea".

 2. Deviația de limită.

  Diferența algebrică dintre dimensiunea limită și mărimea nominală se numește abaterea limită. Abaterea de limită are deviația de limită superioară și abaterea de limită inferioară. Abaterea limită superioară este diferența algebrică a dimensiunii superioare minus dimensiunea nominală, iar abaterea limită inferioară este diferența algebrică a dimensiunii limită inferioară minus dimensiunea nominală. Valoarea deviației este o valoare algebrică, care poate fi o valoare pozitivă, o valoare negativă sau zero. Abaterea limită superioară a găurii și a axei este exprimată prin "ES" și respectiv "es", iar abaterea limită inferioară a orificiului și a axei este exprimată prin "EI" și respectiv "ei".

B. Toleranța dimensională

 1.   Dimensiunea toleranței.

  Dimensiunea toleranței este variația dimensiunilor admisibile. Toleranța dimensională este egală cu valoarea absolută a diferenței algebrice dintre limita superioară a limitei superioare și dimensiunea limită inferioară și valoarea absolută a diferenței algebrice dintre abaterea de limită superioară și abaterea limită inferioară. Toleranța este valoarea absolută, nu poate fi negativă, nu poate fi zero (toleranța este zero, părțile nu vor fi procesate). Toleranța găurii și arborelui este exprimată prin "Th" și, respectiv, "Ts"

 2. Toleranță standard

  Valoarea de toleranță specificată în standardul național pentru determinarea mărimii benzii este toleranța standard. Zonă de toleranță în diagrama zonei de toleranță, reprezentată de abaterea limită și abaterea limită inferioară sau limita de dimensiune și limita inferioară a dimensiunii unei zone definite de două linii drepte. Aceasta este determinată de mărimea toleranței și de poziția acesteia față de linia zero ca abatere fundamentală (așa cum se arată în figura).

无标题